Produktserie: Grönt te
TeBryggans Gröna teer (med kinesiska tecken: 绿茶) är teer som inte är oxiderade. Grönt te är populärt i Asien och har på senare år även blivit mer förekommande i västvärlden som traditionellt mest druckit svart te.
Sedan tebladen skördats upphettas de för att undvika oxidering så den gröna färgen behålls. I äldre tider skedde detta genom ångning, vilket fortfarande är fallet i Japan, men i Kina har den metoden ersatts av upphettning i stekpannor, en metod som anses lämna bladen med mer smak. Tebladen torkas sedan. Exakt hur beredningen går till skiljer sig mellan de olika tesorterna.
Grönt te sägs kunna förebygga och lindra en del sjukdomar, tack vare att grönt te innehåller en hög halt av antioxiderande polyfenoler vilka agerar mot fria syreradikaler. Grönt te sägs kunna underlätta viktnedgång och förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.